Новини

07 Червень 12:03
7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів!
7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів!

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів, який покликаний привернути увагу урядів країн, виробників та споживачів до принципів здорового харчування та якості харчових продуктів.

В Україні питання харчової безпеки регулюються законами "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" та "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", які забезпечують контроль відповідності на шляху "від лану до столу".

Відповідальність за безпечність харчових продуктів покладена на виробника, а контроль здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Сьогодні Україна продовжує впроваджувати національну систему контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, яка є еквівалентною системі Європейського Союзу, що базується на дотриманні міжнародних стандартів, таких як Кодекс Аліментаріус, ВООЗ та ФАО.

За 5 місяців поточного року спеціалісти Держпродспоживслужби розглянули законодавчі акти щодо розвитку виробництва виноробної продукції, встановлення максимально допустимого рівня залишків пестицидів, затвердження вимог до курячих яєць та показників якості м'яса свійської птиці та затвердження вимог до харчових продуктів та харчових інгредієнтів, що піддаються дії іонізуючого випромінювання.

До повномасштабного вторгнення рф на територію України було розпочато розробку та затвердження Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, що відіграє важливу роль для повноцінного росту і розвитку дітей. Так, реформування шкільного харчування спрямоване на вдосконалення системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюється відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в українській школі.

Підхід до реформування системи шкільного харчування є комплексним і, зокрема, Держпродспоживслужба проводить заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів та організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти; інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо запровадження і застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Ми продовжуємо виконувати покладені на Службу функції на кожному етапі виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів заради забезпечення харчової безпеки держави та здоров'я українських споживачів!

 

Записатись
Подати скаргу