Новини

31 Травень 11:27
31 травня - Всесвітній день без тютюну!
31 травня - Всесвітній день без тютюну!

Всесвітній день без тютюну, який відзначається щорічно 31 травня, покликаний підвищити обізнаність населення про заборону куріння, вживання і використання тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет та кальянів у приміщеннях кафе, барів та ресторанів і мотивувати населення дбати про своє здоров'я та захищати своє право на вільне від тютюнових викидів повітря.

На жаль, тютюнопаління залишається однією з найпоширеніших шкідливих побутових звичок у світі та основною причиною передчасної смерті. Особлива небезпека полягає і в тому, що курці завдають шкоди не лише собі, а й оточуючим, в цигарковому димі міститься дуже багато отруйних речовин, які шкодять організму вимушених курців.

Спеціалісти відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області принагідно нагадують, що 31 березня 2023 року вступили в силу зміни до Закону України "Про рекламу", відповідно до яких обмеження та заборони, що раніше стосувалися виключно реклами тютюнових виробів, реклами знаків для товарів і послуг, інших об'єктів, права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, наразі також розповсюджуються на рекламу предметів, пов'язаних із вживанням тютюнових виробів, рекламу трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та на рекламу знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються вказані товари.

Також, зауважимо, що згідно Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" заборонено куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну в усіх громадських приміщеннях та на робочих місцях.

Варто зазначити, що ці зміни вже сприяють зменшенню негативного впливу куріння на населення країни, згідно опитування ВООЗ у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України та Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 63,1% курців планують кинути курити, а 16,4% висловились про необхідність професійної допомоги!

Пам'ятайте: тютюн руйнує організм поступово та призводить до раку, бронхіту, астми, виразки шлунку, інфаркту тощо; куріння завдає шкоди екології, забруднюючи повітря та знищуючи природне середовище (виробництво цигарок призводить до вирубки лісів), що має серйозні наслідки для багатьох видів тварин та рослин; куріння призводить до економічних втрат внаслідок ранньої втрати працездатності, соціальних виплат та лікування хвороб, спричинених курінням.

Якщо ви побачили рекламу тютюнових виробів, яка не відповідає вимогам законодавства або ваше право на бездимне середовище порушують в громадських закладах - надішліть скаргу до ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області! Для цього вам необхідно обрати один з варіантів: заповнити форму на сайті; надіслати скаргу електронною поштою info@vingudpss.gov.ua; надіслати скаргу на поштову адресу 21036, м. Вінниця, вул. Праведників cвіту, 19 або зателефонувати за номером (0432) 65-88-00.

 

 

Записатись
Подати скаргу