Новини

18 Вересень 12:17
18 вересня – Всесвітній день моніторінгу якості питної води!
18 вересня – Всесвітній день моніторінгу якості питної води!

Ми з вами, як і наша планета, на 70% складаємося з рідини.

Вода - основа нашої життєдіяльності, працездатності та гарного настрою: вона покращує стан шкіри і стабілізує артеріальний тиск, допомагає виводити шлаки з організму і позбавитися від зайвої ваги, стимулює роботу нервових клітин та мозку.

Водний дисбаланс організму з відхиленням хоч на кілька відсотків може привести до втрати концентрації, пам'яті, енергії. Хронічна нестача пиття позначається на стані здоров'я, може призвести до серйозних захворювань і, навіть, до смерті.

За добу здорова людина, в середньому, повинна випити не менше 6-ти склянок води. Зверніть особливу увагу: кава, чай і алкогольні напої не замінюють воду, навпаки, вони виводять її з організму!

На сьогоднішній день кожна 7-ма людина на планеті не має доступу до безпечної питної води, з усього водного басейну на Землі менше 1% придатної для вживання. З кожним роком ситуація все погіршується: за останні 40 років кількість прісної води на людину зменшилася на 40%.

Нерозумне використання природних ресурсів та величезна кількість промислових і побутових відходів призвели до небезпечного забруднення ґрунтових басейнів планети.

Чи знаєте ви, що тільки в Україні жителям понад тисячі населених пунктів заборонено пити воду з місцевих джерел? Чи відомо вам, що лише 3% річок на планеті мають відносно чисту та безпечну за складом воду?

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області забезпечують постійний моніторинговий та лабораторний контроль якості питної води для потреб населення та у організованих дитячих колективах на території області.

З метою оцінки якості питної води, яку вживають діти в організованих дитячих колективах та з метою  визначення шляхів її покращення, перед початком нового навчального 2020-2021 року було проведено 861 дослідження питної води на відповідність до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".

Було встановлено, що 5% проб на санітарно-хімічні показники і 9% проб на мікробіологічні показники не відповідали вимогам. По всіх невідповідних пробах керівникам закладів та установ були направлені приписи та пропозиції щодо негайного проведення заходів з покращення стану питного водопостачання.

Після проведення відповідних заходів та повторних досліджень, вода відповідала санітарним вимогам.

За поточний рік фахівцями структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби було перевірено 1431 об’єкт водопостачання, з них: 367 централізованого та 1064 децентралізованого водопостачання. Порушення вимог санітарного законодавства були виявлені у 38% випадках. За результатами перевірок було оштрафовано 30 посадових осіб, підготовлено 406 рекомендаційних листів, 45 приписів та 19 розпоряджень.

Бережіть себе і здоров'я своїх близьких! Споживайте лише якісну питну воду!

Якщо ви бажаєте перевірити якість питної води в своїх оселях чи криницях - звертайтесь до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби за адресою:

м. Вінниця, вул. Максимовича, 19
тел. (0432) 52-09-84.

 

Записатись
Подати скаргу