Новини

12 Травень 11:13
12 травня – Міжнародний день здоров'я рослин!
12 травня – Міжнародний день здоров'я рослин!

Організація Об'єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров'я рослин під гаслом "Здоров'я рослин для збереження довкілля"!

Метою заходу є підвищення глобальної обізнаності населення про те, як змінюється здоров'я рослин внаслідок глобальних трансформацій у навколишньому середовищі та людської діяльності, а також висвітлення інформації щодо важливості рослин у існуванні нашої планети.

Рослини відіграють надзвичайно важливу роль для нашої планети, оскільки є автотрофними організмами і живляться за рахунок фотосинтезу. Своїм корінням вони утримують ґрунт від переміщення та запобігають його ерозії. Окрім того, рослини зберігають ґрунт здоровим, завдяки рослинам більше вуглецю може зберігатися в землі, що важливо для боротьби зі зміною клімату. Заорювання решток рослин у ґрунт після збирання врожаю є набагато ефективнішим та безпечнішим для навколишнього середовища, ніж спалювання цих решток.

Зміну клімату можна назвати союзником шкідників рослин, адже більшість шкідників не можуть пережити холод чи мороз, проте вищі температури, спричинені глобальним потеплінням, створюють арміям шкідників ідеальні умови для поширення.

Здорові рослини сприяють глобальному економічному розвитку через збільшення обсягів міжнародної торгівлі. Проте міжнародна торгівля може і негативно вплинути на здоров'я рослин, оскільки рослини та рослинна продукція (насіння, частини рослин, квіти, овочі, фрукти тощо), що заражені шкідниками та хворобами, переміщуються з одного континенту на інший.

За прогнозами науковців, щоб прогодувати все населення планети, до 2050 року сільськогосподарське виробництво повинно збільшитися на 60%. Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO) і Міжнародна конвенція із захисту рослин (IPPC) наполегливо працюють над захистом рослин. Понад 180 країн світу є частиною цієї Конвенції і мають спільну місію щодо захисту рослин світу. Тим не менш, мінімізація впливу шкідників рослин на глобальному рівні була б неможливою без допомоги регіонів і країн, саме тому національні та регіональні організації захисту рослин вступають в дію: вони збирають і обмінюються інформацією для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин на місцевому рівні, адже запобігти раптовій появі шкідливих організмів у нових місцях, безумовно, простіше, ніж намагатися відновити всю завдану ними шкоду.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області постійно стоїть на захисті здоров'я рослин. Діяльність Управління направлена на постійний моніторинг території Вінницької області з метою виявлення регульованих шкідливих організмів рослин, організацію проведення профілактичних та винищувальних заходів боротьби зі шкідливими організмами рослин, здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму та особливого режиму захисту рослин, проведення фітосанітарних процедур щодо експортних вантажів з рослинами та продуктами рослинного походження, здійснення інших процедур відповідно до міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів IPPC.

Управлінням фітосанітарної безпеки проводиться спеціальна підготовка осіб, діяльність яких пов'язана із захистом рослин, періодично організовуються наради, круглі столи та консультації, на яких обговорюються нові правила із проведення фітосанітарних заходів, за допомогою електронних мереж населення інформується щодо правил застосування засобів захисту рослин та проведення фітосанітарних процедур тощо.

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає усіх громадян долучитись до ініціативи "Здоров'я рослин для збереження довкілля" та ознайомитись з інформацією на офіційному сайті Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), яка присвячена Міжнародному дню здоров'я рослин.

 

Записатись
Подати скаргу