Санітарно-епідемічна ситуація в області за 9 місяців 2019 року

24 Жовтня 11:27
Санітарно-епідемічна ситуація в області за 9 місяців 2019 року
Санітарно-епідемічна ситуація в області за 9 місяців 2019 рокуСанітарно-епідемічна ситуація в області за 9 місяців 2019 року

За 9 місяців 2019 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2018року, загальний рівень інфекційної захворюваності, без урахування грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій, зріс на 26%.

На інфекційні хвороби (без грипу та ГРВІ) перехворіло 10 640 жителів області. Інтенсивний показник склав 678,2 на 100 тисяч населення проти 8 429 випадків, інтенсивний показник 532,3 на 100 тисяч населення за аналогічний період 2018 року.

Зростання захворюваності зумовлене за рахунок кору, рівень захворюваності яким в області зріс втричі. Всього в області зареєстровано 3 859 випадків вказаної інфекції проти 1 311 випадків за 9 місяців 2018 року.

Окрім того, збільшились рівні захворювання на туберкульоз, протозойні кишкові хвороби.

Рівень захворюваності населення гострими кишковими інфекціями за звітній період знизився на 10%. Всього зареєстровано 3 952 випадки, проти 4 303 в 2018 році. Діти становили 65% від усіх захворілих. Відсоток лабораторної розшифровки гастроентероколітів склав 53%.

Зниження показників захворюваності відбулось за рахунок зменшення кількості гастроентероколітів, в той же час рівень захворюваності  сальмонельозом в області зріс на 34%. Всього діагноз "Сальмонельоз" встановлено 269 особам, в 2018 році було зареєстровано 200 випадків інфекції.

В загальній інфекційній структурі гострі кишкові інфекції становили 37% проти 51% за 9 місяців 2018 року.

Незважаючи на зниження рівня захворюваності населення гострими кишковими інфекціями, вони продовжують визначати санепідблагополуччя в області. За рахунок постійної реєстрації протягом звітного періоду спалахів гострих кишкових інфекцій, санепідситуацію в області слід визначити як нестабільну.

Всього за 9 місяців 2019 року на території області зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій. Спалахи реєструвались в м. Могилів-Подільський, м. Козятин, Могилів-Подільському, Гайсинському, Жмеринському, Томашпільському та Хмільницькому, Козятинському районах. Всього при спалахах постраждало 124 особи, в т. ч. 70 дітей віком до 17 років.

За аналогічний період 2018 року було зареєстровано 7 спалахів із загальною кількістю постраждалих – 122, з них 55 дітей.

Як і в минулому році, спалахи, окрім одного, були пов’язані з об’єктами підвищеного епідризику. Епідускладнення реєструвались в дитячих навчальних закладах (ДНЗ с. Вендичани, ЗОШ м. Могилів-Подільський та Козятин, Самгородоцька школа-інтернат). В 5 випадках спалахи були пов’язані із закладамим громадського харчування (організовувались поминальні обіди по типу "виїзної кухні", дні народження).

Етіологічним чинником спалахів в 50% була сальмонела, в інших випадках в матеріалі від хворих виділялась умовно-патогенна флора (цитробактер, протей). При захворюванні дітей в ДНЗ, носієм ротавірусу був персонал, який і слугував джерелом інфекції.

Сприяло виникненню спалахів і порушення технології приготування, зберігання, транспортування готових страв та порушення санітарно-гігієнічних вимог в закладах харчування та дитячих навчальних закладах.

Спалахів, пов’язаних з вживанням населенням води незадовільної якості, в області не реєструвалось.

Захворюваність вірусними гепатитами за 9 місяців 2019 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, знизилась більш ніж втричі. На 5%  зменшилась кількість випадків вірусного гепатиту А - 104 випадків проти 110.

За 9 місяців 2019 року, як і за аналогічний період 2018 року, в області зареєстровано 6 випадків ботулізму, при цьому постраждало 7 осіб,  дітей серед постраждалих немає. Випадки мали побутовий характер і були пов’язані з вживанням продукції домашнього приготування, в декількох випадках – гриби домашні консервовані.

За звітній період зареєстровано 6 випадків отруєнь людей дикорослими грибами, при цьому постраждало 15 осіб. Мало місце отруєння дикорослими грибами, зібраними в лісосмугах, а також заготовленими в минулому році грибами (сушені та консервовані).

 

Записатись
Подати скаргу