Новини

13 Вересень 14:28
Запроваджено карантинний режим по бактеріальному в’яненню кукурудзи
Запроваджено карантинний режим по бактеріальному в’яненню кукурудзи

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про запровадження карантинного режиму по бактеріальному в’яненню (вілту) кукурудзи (Erwinia stewartii (Smith) Dye).

Згідно Розпорядження Козятинської РДА від 05 вересня 2018 року №224 на території ТОВ "Арчі" с. Самгородок у полі №11 на площі 71 га виявлено карантинне захворювання -  бактеріальне в’янення (вілт) кукурудзи.

Шкодочинність бактеріального вілту значною мірою залежить від стійкості сорту і виду кукурудзи. Хворобою уражуються всі види кукурудзи: зубоподібна, кремениста, попкорн, але найбільше — цукрова. 

Вілт Стюарта — типово судинна хвороба, яка уражує всі органи рослини: листя, стебла, корені, волоті, качани й насіння. Може проявлятися на рослинах в усіх фазах розвитку, але найпомітніша при ураженні проростків. Проростки в’януть, як при посухах, рослини світліють, жовкнуть, пізніше стають бурими, швидко всихають і гинуть.

Серйозних збитків може бути завдано посівам кукурудзи у разі використання насіння, що має внутрішню інфекцію. Однак, за відсутності комах-переносників, а також припинення сівби кукурудзи на цьому полі протягом кількох років – хвороба зникає.

Серед карантинних заходів основного значення набуває заборона ввезення насіннєвого матеріалу кукурудзи із заражених районів, де зареєстровано хворобу. Для запобігання завезенню збудника бактеріального вілту під час надходження насіння кукурудзи з-за кордону проводять карантинний огляд з обов'язковим відбором зразків для лабораторної експертизи. Для своєчасного виявлення захворювання слід також проводити обстеження посівів кукурудзи в період вегетації.

Якщо в господарстві виявлено вогнище бактеріального вілту кукурудзи, на полях зі слабкою ураженістю рослини скошують і використовують у господарстві на силос і фураж, значною – скошують і спалюють всі рослини. На зараженій території проводять знищення пожнивних решток і глибоку оранку грунту, впроваджують сівозміну з поверненням кукурудзи на попереднє місце не раніш як через 3 роки; на господарство, де виявлено захворювання, накладається карантин терміном 3 роки.

 

 

Записатись
Подати скаргу