Новини

27 Червень 11:05
Якість води на пляжах міста Вінниця в червні поточного року
Якість води на пляжах міста Вінниця в червні поточного року

За результатами лабораторних досліджень, наданих Державною установою "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України", в червні поточного року встановлена невідповідність якості води річки Південний Буг в місцях купання людей на пляжах містамта на Вишенському озері по мікробіологічним показникам: 

  • на пляжі "Центральний" індекс лактозопозитивної кишкової палички становить 20000 в куб. дм, при нормі не більше 5000 в куб. дм,  згідно вимог "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів", затверджених Наказом МОЗ України від 19.06.1996р. №173;
  • на пляжі "Гонти" індекс лактозопозитивної кишкової палички становить 42000 в куб. дм, при нормі не більше 5000 в куб. дм, вміст ентерококу становить 23000 в куб.дм, при нормі менше 300 в куб.дм; 
  • на пляжі "Хімік" індекс лактозопозитивної кишкової палички становить 44000 в куб. дм, при нормі не більше 5000 в куб. дм, вміст кишкової палички становить 3600 в куб. дм, при нормі менше 300 в куб. дм.
  • на Вишенському озері індекс лактозопозитивної кишкової палички становить 19000, при нормі не більше 5000 в куб. дм.

Встановлена невідповідність якості води річки Південний Буг в місцях купання людей в усіх зонах відпочинку по органолептичним показникам: запах становив 3 бали, при нормі не більше 1. 

Також, на вказаних пляжах відмічалась невідповідність по БСК – 5 (біохімічна потреба в кисні), яка становила 8,75-14,75 мгО2/куб .дм, при нормі не більше 6 мгО2/куб. дм.

Виявлені яйця аскарид у водоймах на пляжах "Гонти" та Вишенському озері.

При лабораторних дослідженнях грунту встановлено мікробне забруднення (виявлені бактерії групи кишкових паличок ) на пляжах "Центральний", "Гонти" (також виявлено ентерокок), береговій зоні "Вишенського озера" (також виявлено ентерококи).

На березі Вишенського озера в грунті виявлено яйця аскарид та підвищений вміст міді (3,45 мг/кг, при гранично допустимій концентрації не більше 3,0 мг/кг).

Вміст залишкової кількості пестицидів у грунті на пляжах не перевищує допустимі рівні.

Беручи до уваги незадовільну якість води, з метою недопущення виникнення інфекційних захворювань та погіршення стану здоров'я населення, купатись на пляжах "Гонти", "Хімік", "Центральний" не дозволяється. На територіях вказаних зон відпочинку, а також на Вишенському озері наявні таблички із написом "КУПАТИСЬ ЗАБОРОНЕНО".

Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу населення міста на заборону купання на пляжах та у Вишенському озері! 

 

Записатись
Подати скаргу