Новини

25 Квітень 15:55
Як вибрати свіжі яйця до Великодня?
Як вибрати свіжі яйця до Великодня?

Підготовка до Великодня у розпалі, на ринках та у магазинах справжній ажіотаж, кожна господиня намагається вибрати найкращі продукти до святкового столу.

Як вибрати якісні та свіжі яйця для головного символу свята - крашанки? 

Сьогодні в Україні чинний національний стандарт ДСТУ 5028:2008 "Яйця курячі харчові. Технічні умови". Згідно з цим нормативним документом, курячі яйця, які реалізовують на внутрішньому ринку України, поділяються на дієтичні (строк зберігання не перевищує семи діб, не враховуючи дня знесення) та столові (строк зберігання не перевищує 25 діб).

Зберігають яйця за температури від плюс 20ºС до 0ºС. Якщо столові яйця зберігають від 0ºС до плюс 5 С, строк їхнього зберігання може бути подовжений до 33 днів. Тож, за умови дотримання необхідних умов зберігання, цей продукт своїх смакових та поживних властивостей протягом двох-трьох тижнів не втратить.

Обираючи яйця, зверніть увагу на наступні ознаки:

  • шкарлупа яйця має бути чистою та цілою;
  • білок в яйці має бути прозорий і світлий;
  • жовток має займати центральне положення та бути малорухливим під час обертання яйця;
  • запах вмісту яйця має бути природним (свіжі яйця пахнуть вапном).

За яких умов не слід купувати яйця та готувати з них?

  • якщо на яйцях є курячий послід чи інший бруд;
  • якщо шкарлупа яйця пошкоджена або воно неправильної форми;
  • якщо немає документів від виробника;
  • якщо маркування на яйцях нечітке;
  • якщо шкарлупа занадто гладка та блискуча або на ній є плями;
  • якщо яйця мають неприємний запах.

Будьте пильними та уважними, обираючи продукти харчування!

 

Записатись
Подати скаргу