Новини

05 Червень 16:45
Як попередити виникнення захворювань, пов’язаних із вживанням питної води
Як попередити виникнення захворювань, пов’язаних із вживанням питної води

Вода – найцінніший природний ресурс без якого життя на Землі неможливе. Для нормальної життєдіяльності нам необхідно щодня пити воду, поновлюючи втрати рідини, що виділяється з організму.

В нашому місті в якості джерела централізованого водопостачання використовується річка Південний Буг.

Перш ніж вода потрапляє до споживача, вона проходить цілий цикл технологічної очистки. На різних етапах очистки фаховими працівниками проводиться лабораторний контроль. Якість води залежить не лише від технології очистки, а й технічного стану водопровідних труб.

Якість питної води у місті контролюється не лише відомчою лабораторією КП "Вінницяоблводоканал", а й лабораторіями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" та Вінницькою регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини.

За даними вказаних лабораторій, в 2017 році 2,6% проб води не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам (в 2016 році – 7,3%) та 4,3% по санітарно-хімічним (в 2016 році - 1,9% проб). Тобто, відмічається покращення якості води по мікробіологічним показникам, але погіршення по санітарно-хімічним.

Слід пам’ятати, що якість питної води залежить від якості води в джерелі. Але як би там не було , водопровідні очисні споруди повинні функціонувати ефективно і забезпечувати очистку води до вимог нормативних значень.

Оскільки Південний Буг є єдиним джерелом централізованого водопостачання міста, Вінницьке міське управління закликає всіх мешканців берегти водойму: не допускати скидів неочищених каналізаційних стоків, засмічення берегів, будівництво вигрібних ям та туалетів, обладнання гноєсховищ поблизу водойм, вигулу тварин, миття автотранспорту.

На території нашого міста крім централізованого водопостачання експлуатуються децентралізовані джерела – криниці громадського (яких нараховується 617) та приватного користування (близько5 000).

Аналіз якості води громадських криниць показав, що в 2017 році 48,3% проб не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам (в 2016 – 79%) та 56,8% по санітарно-хімічним (в 2016 році – 81,5%).

Відхилення якості води реєструвались по таким показникам як: запах, каламутність, кольоровість, загальна жорсткість, вміст нітратів, заліза. Також, в криничній воді виявлялись бактерії групи кишкової палички, а в деяких випадках - кишкова паличка.

Підвищений вміст нітратів може викликати таке захворювання, як водно-нітратна метгемоглобінемія, яка полягає у кисневому голодуванні тканини. Під впливом нітратів гемоглобін крові перетворюється в метгемоглобін. Останній не здатний захоплювати кисень у легеневому кровотоці і доставляти його тканинам, що і призводить до гіпоксії (особливо чутливий до понаднормованої кількості нітратів організм дітей віком до 3-х років).

Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, може бути блювота і пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадків закінчується смертю. 

Підвищена жорсткість води згубно впливає на серцево-судинну систему, роботу кишечника. Адже тверда вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на стінках кишечника, таким чином моторика погіршується і відбувається накопичення солей у суглобах,  погіршується робота жовчних проток, може розвинутись сечокам’яна хвороба. 

Наявність у воді кишкової палички або бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт, основними симптомами якого є біль у животі, нудота, блювота, підвищена температура тіла, пронос, слабкість.

Для того, щоб убезпечити себе від цих захворювань, Вінницьке міське управління рекомендує:

  • утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані: звернути увагу на наявність герметичної (без тріщин) відмостки, накриття, дашку, підставки для відра та чистого відра;
  • використовувати питну воду з криниць лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища та ін.;
  • не допускати миття транспорту та вигул тварин (птиці) поблизу криниці;
  • в разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, відступити на максимально можливу відстань від криниці (не забудьте узгодити місце розташування вигрібу із мешканцями сусіднього домоволодіння, в разі відсутності можливості дотримання нормативної відстані до їх будинку - 20 м.), забезпечити водонепроникність стінок та дна вигрібу; 
  • для питних потреб вживати лише кип’ячену воду;
  • у побуті використовувати  фільтри для очистки води як з централізованої мережі, так і з децентралізованих джерел водопостачання, адже вони значно покращують якість води.

Дотримання таких простих порад допоможе вам та вашим рідним  уникнути захворювань, пов’язаних із вживанням питної води!

 

 

Записатись
Подати скаргу