Новини

03 Липень 11:08
Як не наразити свою дитину на небезпеку під час літнього відпочинку
Як не наразити свою дитину на небезпеку під час літнього відпочинку

Літо – найкраща пора для відпочинку та оздоровлення не тільки дітей, а й дорослих. Нажаль, відпустки батьків не можуть охопити весь період літніх канікул. І якщо в червні питанням організованого дозвілля дітей займався персонал пришкільних таборів, то вже сьогодні перед  батьками знову постала непроста проблема: як водночас зробити літній відпочинок цікавим, незабутнім та безпечним.

Інтернет майорить запрошеннями до різноманітних літніх таборів, в яких нас запевняють, що найкращим місцем відпочинку для дитини буде саме їх заклад. Програми кожного з них насичені різноманітними іграми, розвагами та екскурсіями. Крім того, передбачене гаряче харчування дітей. Але саме тут і криється небезпека! Адже батьки, довіряючи свою дитину персоналу такого закладу, впевнені, що в ньому створені комфортні умови відпочинку та оздоровлення. Насправді ж, в частині з них ці умови ніхто не перевіряв, і, як наслідок, їх діяльність не погоджена ні з одним з державних органів, на які покладено функції з контролю за створенням оптимальних умов для безпечного перебування дітей, в т. ч. організації харчування,  профілактики випадків травматизму, гострих  кишкових  інфекцій  та  харчових  отруєнь.

Віддаючи свою дитину в такий табір, Ви наражаєте її здоров’я та життя на небезпеку. Ось декілька факторів ризику, які можуть призвести до небажаних наслідків: по-перше, невідомо чи працівники табору не стануть джерелом небезпечних інфекцій для Вашої дитини, серед яких може бути і туберкульоз, адже ніхто не перевірив своєчасність та повноту проходження ними обов’язкового медичного огляду. Невідомо також, чи здоровими прийдуть у табір інші діти, що має бути зазначено в медичних довідках встановленої форми, в яких, крім стану здоров’я вказується і група занять фізкультурою, наявність педикульозу та контакт з інфекційними хворими. Крім того, чинним законодавством встановлено певні вимоги до приміщень, де перебувають діти. Навіть порядок проведення вологого прибирання вимагає особливого режиму, адже якщо помити туалет та навчальне приміщення з одного відра, то наслідки можуть бути непередбачувані.

Особливої уваги потребує питання організації харчування. Зазвичай, адміністрацією табору надається перевага тому закладу громадського харчування, де їх влаштовує ціна. А питання відповідності санітарно-гігієнічним вимогам питної води, наявності достатньої кількості холодильного та технологічного обладнання, дотримання технології приготування страв залишаються поза увагою. Якість продуктів харчування та продовольчої сировини, терміни їх придатності взагалі нікого не цікавлять. Пообідавши в такому закладі громадського харчування, Ваша дитина, замість відпочинку, може опинитись на лікарняному ліжку.

Шановні батьки, Держпродспоживслужба м. Вінниці закликає Вас при виборі закладу оздоровлення для Вашої дитини,вимагати представлення  "Акту прийомки дитячого оздоровчого табору", який підписується членами комісії з представників органів Держпродспоживслужби,  Державної служби з надзвичайних ситуацій тощо після проведення відповідних заходів нагляду і свідчить, що в даному закладі створені безпечні умови для перебування Вашої дитини.

В разі його відсутності, варто замислитись, чому адміністрація закладу уникає проведення перевірок контролюючими органами, і, не вагаючись відмовлятись від їх послуг у сфері організації відпочинку та оздоровлення дітей, тому що ризикувати їх здоров’ям та навіть життям ми не маємо права.

 

 

Записатись
Подати скаргу