Новини

09 Листопад 15:56
Тютюнова статистика України
Тютюнова статистика України

В Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді - 45% юнаків і 35% дівчат. Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців. Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни. Україна займає друге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина.

Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно. За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб, пов'язаних з курінням, помирає 120 тисяч чоловік.

Особлива небезпека куріння полягає в тому, що курці завдають шкоди не лише собі, а й оточуючим. В цигарковому димі міститься дуже багато отруйних речовин, які шкодять організму так званих "вимушених" курців. 

Куріння позначається на багатьох функціях органів людського організму. В першу чергу, на серцево-судинній системі, спричиняючи розвиток гіпертонії та інших серйозних хвороб. Інфаркт міокарда вдвічі частіше вражає саме курців. А поміж хронічно хворих на ішемію з приступами стенокардії цей показник у 6 разів вищий. Люди, які курять, швидше старіють, шкіра у них стає блідою, зморшкуватою, у жінок загострюються риси обличчя. Тютюновий дим викликає захворювання органів кишково-шлункового тракту, приміром, виразка шлунку виникає у курців у десять разів частіше.

Разом з тим, відмова від куріння може знизити ризик захворювань. Так, протягом 5 років у людей, що кинули палити, ризик померти від раку легень поступово знижується і доходить до рівня, порівнянного з рівнем некурящих. Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 50% протягом першого або другого року після відмови від паління.

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до всіх людей, які мають шкідливу звичку палити: не варто випробовувати долю і наївно вважати, що Ви унікальні і Вам паління не зашкодить, адже воно шкодить кожному. Чим раніше людина це зрозуміє, тим більш здорове і щасливе проживе життя!

 

Записатись
Подати скаргу