Новини

20 Вересень 11:29
Щодо можливих наслідків припинення роботи КП "Вінницяоблводоканал"
Щодо можливих наслідків припинення роботи КП "Вінницяоблводоканал"

19 вересня 2019 року фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області прийняли участь у засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у зв’язку з можливим припиненням діяльності КП "Вінницяоблводоканал" через відключення від системи електропостачання. Як результат обговорення даного питання, на засіданні комісії за участю міського голови та зацікавлених сторін було прийнято рішення про заборону відключення від електропостачання об’єктів КП "Вінницяоблводоканал".

Слід відмітити, що на території м. Вінниця 95,5% населення користується централізованим водопостачанням, яке забезпечується КП "Вінницяоблводоканал". Відключення від електропостачання вказаного підприємства призведе до відсутності питної води в житлових будинках, медичних установах, навчальних закладах тощо.

Згідно ст.7 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" держава гарантує захист прав споживачів у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення. А згідно ст.4 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" громадяни мають право на безпечні для здоров’я питну воду та навколишнє природне середовище.

Відключення об’єктів міста від водопостачання однозначно призведе до ускладнення санітарно-епідемічної ситуації, виникнення та поширення інфекційних хвороб серед населення. Адже буде відсутня можливість забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних та господарських потреб населення та виробництво продукції (у тому числі харчової), що потребує використання питної води.

Тривале перебування (застоювання) води в мережах та спорудах міста призведе до погіршення органолептичних, санітарно-токсикологічних і мікробіологічних показників якості питної води та стане причиною масового отруєння людей водою негарантованої якості.

Безумовно, на території міста є децентралізовані джерела водопостачання (громадські та приватні криниці), але вода в них не є гарантованої якості. Так, за даними лабораторій ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" та Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, 70% досліджених в поточному році проб питної води з громадських криниць не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам та 75% – по санітарно-хімічним. Тобто, ми не можемо розраховувати на якісну питну воду з таких джерел.

Також, не слід забувати про серйозні екологічні наслідки при відключенні насосних станцій каналізації, адже фекальними водами будуть забруднені повітря, грунт та найближчі відкриті водойми, у тому числі - річка Південний Буг, яка є джерелом централізованого водопостачання населення м. Вінниці, що, в свою чергу, безумовно, призведе до масових інфекційних захворювань серед мешканців.

Прийнятим рішенням на засіданні комісії вдалось уникнути масштабної санітарно-епідеміологічної та екологічної катастрофи, що могла призвести до загрози здоров’ю та життю мешканців нашого міста!

 

Записатись
Подати скаргу