18 січня 2019 року зареєстровано спалах харчової токсикоінфекції серед учнів Гімназії гуманітарного, художньо-естетичного профілю міста Могилів-Подільській (24000, Вінницька область, м. Могилів-Подільський, вул. Ринкова, 33).
Впродовж 18 січня до інфекційного відділення КНП "Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування" поступило 6 дітей віком 6-ти та 7-ми років.
При госпіталізації хворі скаржились на блювоту, підвищення температури тіла до 37,2 – 38,2ºС, пронос. Двом хворим було поставлено попередній діагноз "Грип?", чотирьом – "Харчова токсикоінфекція середнього ступеня важкості".
В ході епідемічного розслідування, проведеного 19 січня фахівцями Головного управління та Могилів-Подільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, спільно з працівниками Могилів-Подільського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ "Вінницький ОЛЦ МОЗ України", було встановлено, що усі госпіталізовані діти є учнями перших класів Гімназії, при чому 5 дітей навчаються в 1-В класі, 1 дитина - в 1-А класі. Зі слів директора, всі діти проживають в різних районах міста, разом на святкових чи інших заходах не перебували.
Станом на 16 годину 20 січня кількість хворих в інфекційному відділені зросла до 12 осіб. Всі хворі – учні перших класів Гімназії ("1-А" – 3 учні, "1-Б" – 2 учні, "1-В" – 7 учнів). Наразі всі хворі перебувають на стаціонарному лікуванні стан перебігу захворювання середнього ступеню важкості.
Фахівцями Могилів-Подільського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ "Вінницький ОЛЦ МОЗ України" для лабораторних досліджень відібрано: 13 проб харчових продуктів і готових страв, 2 проби води питної з шкільного водогону, 20 гігієнічних змивів. Працівників харчоблоку (4 особи), викладачів перших класів (3 особи) та технічного працівника обстежено на наявність збудників кишкових інфекцій та стафілокок. В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція.
Лабораторна експертиза відібраних зразків триває, результати наразі відсутні.
В результаті перевірки гімназії, спеціалістами Головного управління та Могилів–Подільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області було виявлено ряд грубих порушень вимог санітарного законодавства:
- Недостатня кількість столового та чайного посуду (на 400 дітей всього 150 тарілок та чашок);
- Частина посуду має пошкоджену емаль та щерблені краї;
- Столовий та чайний посуд миється з порушенням санітарних вимог, неякісно, не просушується;
- На ємностях з дезрозчинами зазначено один деззасіб (хлорамін), в наявності - інший (саніліт);
- Фактичне щоденне меню страв відрізняється від погодженого перспективного двотижневого меню, готуються страви, що не входять до переліку погодженого асортименту;
- Невчасно ведеться медична документація на харчоблоці, журнал огляду працівників на наявність гнійничкових захворювань шкіри та опиту працівників на розлад шлунково-кишкового тракту відмічений 26 груднем 2018 року, журнали не прошнуровані, сторінки в них не пронумеровані;
- Ванни для миття столового посуду встановлені маломірні (на 10 літрів), що не дозволяє якісно мити велику кількість посуду;
- Допоміжне обладнання (тази) мають ушкоджену емаль;
- Частина розділових дошок зберігається навалом;
- На більшій частини прибирального інвентарю відсутнє маркування;
- Санітарно-технічне обладнання в туалетних кімнатах утримується у занедбаному стані;
- Майданчик для сміттєзбірників не огороджений та утримується в антисанітарному стані;
- В допоміжних приміщеннях знаходяться сторонні речі;
- Працівники харчоблоку не мають достатньої кількості санітарного одягу;
- Пристрій для деззасобу, якій використовують для обробки рук працівники харчоблоку знаходиться у незручному місці, що фактично унеможливлює його ефективне використання;
- Працівник харчоблоку (кухар), яка готує велику кількість страв, ще й реалізує кондитерські вироби, тобто у працівника відбувається одночасний контакт з харчовими продуктами та з грошовими банкнотами, що створює загрозу бактеріального забруднення готових страв;
- В роздатковій кімнаті корпуса, де харчуються діти перших класів, відсутні умови для ефективного миття, знезараження та сушіння столового посуду.
18 січня в меню входили: булочки в асортименті (виготовляються в школі), рулет з маком, сочник, борщ, підлива, огірок малосольний, буряк тушкований, оладки зі згущеним молоком, гречана каша, картопляне пюре, тюфтеля, котлета та биточок із курячого м'яса, сік, чай, компот.
Працівниками Могилів-Подільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області розпочато провадження в справі про притягнення відповідальних осіб до адміністративної відповідальності.
21 січня питання спалаху харчової токсикоінфекції серед учнів Гімназії та шляхи його ліквідації було розглянуто на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Могилів-Подільської міської ради з прийняттям відповідного рішення.
Для локалізації та ліквідації спалаху харчової токсикоінфекції призупинено навчально-виховний процес в корпусі для учнів перших класів та призупинена робота харчоблоку школи до 25 січня.