Новини

04 Вересень 14:37
Що варто пам'ятати споживачам під час відвідування супермаркету?
Що варто пам'ятати споживачам під час відвідування супермаркету?

Як уникнути непередбачених ситуацій та суперечок із касирами і охороною під час придбання товарів у супермаркеті? Які права повинен знати та використовувати споживач аби захистити себе?

Пропонуємо розглянути найбільш розповсюджені питання:

1. Чи зобов'язані покупці залишати особисті речі в камері схову?

Покупці мають повне право заходити у торговельний зал з особистими речами.

Охорона супермаркету не може примушувати відвідувачів використовувати камери схову, адже адміністрація закладу не бере на себе відповідальність за збереження речей. 

 

2. Чи можна розгулювати по супермаркеті з домашнім улюбленцем?

Уніфікованого акта для всієї території України, який би регулював права власників домашніх тварин, немає. Проте органи виконавчої влади приймають локальні правила тримання тварин. 

Стаття 154 Кодексу України  "Про адміністративні правопорушення" передбачає відповідальність за приведення собак і котів у громадські місця: можуть зробити попередження або скласти протокол про адміністративне правопорушення.

3. Чи можна проводити фото- та відеозйомку у супермаркеті?

Стаття 34 Конституції України дозволяє відвідувачам магазину вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Стаття 50 Конституції України гарантує кожній людині право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення.

4. Чи можна по дорозі до каси спожити товар?

Прямої заборони споживати продовольчі товари до моменту їхньої оплати в Законі України "Про захист прав споживачів" немає. Але покупцям варто пам'ятати, що товар, за який ще не заплатили кошти, є власністю супермаркету. Якщо на касі відмовитись сплачувати кошти за спожитий товар - охорона може викликати поліцію. 

5. Чи потрібно платити кошти у разі випадкового пошкодження товару?

У статті 323 Цивільного кодексу України зазначено, що відповідальність за ризик випадкового знищення або псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором.

Окрім того, рекомендуємо посилатись на частину 2 статті 17 Закону України "Про захист прав споживачів", згідно якої забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту.

 

Записатись
Подати скаргу