Новини

04 Грудень 14:23
Що повинен знати споживач про повірку засобів вимірювальної техніки
Що повинен знати споживач про повірку засобів вимірювальної техніки

З необхідністю періодичної повірки засобу вимірювальної техніки (лічильника) стикаються всі власники квартир і будинків, які користуються послугами електро-, тепло-, газо- і водопостачання. 

Вимірювальний прилад, як і будь-який механізм, з часом зношується та зазнає впливу з боку зовнішніх факторів, зношення матеріалів, сторонніх елементів, які змінюють його метрологічні характеристики.

Оскільки покази засобів вимірювальної техніки (лічильників) використовуються під час розрахунків у сфері комунальних послуг між споживачем та постачальниками послуг, лічильники повинні зберігати свої метрологічні характеристики. Для того, щоб упевнитися, що вони забезпечують необхідну точність показань - спеціально уповноважені органи повинні час від часу перевіряти їх, ця процедура називається повіркою.

Частиною 17 першої статті Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" встановлено, що періодична повірка засобів вимірювальної техніки - повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374 затверджено перелік категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, зокрема: лічильники води, газу, електро- та теплоенергії. 

Порядок подання цих засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати періодичної повірки, обслуговування та ремонту затверджено постановою Кабінету Міністрів від 08.07.2015 № 474 та здійснюється за рахунок виконавців. На термін повірки споживачу встановлюють лічильник з обмінного фонду.

Споживач повинен пам’ятати, що представник виконавця повинен пред’явити йому направлення, видане виконавцем для проведення періодичної повірки або ремонту засобу вимірювальної техніки, а також у разі потреби демонтажу такого засобу. 

Демонтаж та монтаж після повірки засобу вимірювальної техніки проводиться представником виконавця виключно у присутності споживача та оформляється актом.

Опломбування засобу вимірювальної техніки здійснюється представником виконавця у день його монтажу, про що зазначається в акті про монтаж засобу вимірювальної техніки.

У разі порушення Ваших прав на безкоштовну періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки, що є Вашою власністю - звертайтеся до Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 

Записатись
Подати скаргу