Новини

06 Вересень 14:54
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Вінницької області восени 2018 року
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Вінницької області восени 2018 року

Багатоїдні шкідники

Личинки кукурудзяного стеблового метелика, основна частина яких закінчила живлення, пересуватимуться на зимівлю в нижню частину стебел кукурудзи, зрідка – соняшнику, хмелю та інших товстостебельних культур та бур’янів. На посівах кукурудзи, де проходив розвиток основної частини популяцій бавовникової совки, гусениці заглиблюватимуться на залялькування в ґрунт на глибину 4-15 см., де згодом зимуватимуть.

За наявності пошкоджень зазначених шкідників на качанах кукурудзи можуть розвиватися фузаріоз, плісняві гриби, чому сприятиме волога, тепла погода в осінній період.

Розвиток мишоподібних гризунів влітку 2018 року проходив у загалом сприятливих умовах за достатньої кількості вологи та відсутності екстремально високих температур. Це може закласти базис для масового їх розвитку восени, що може бути небезпечним для посівів озимини, особливо розміщених біля місць резервацій шкідників.

Шкідники та хвороби зернових культур

Посіви озимих зернових за наявності сходів повсюди заселятимуть сисні шкідники - злакові попелиці та цикадки. Сприятливою для них є тепла, суха погода восени.

Злакові мухи відкладатимуть яйця на сходи озимини, з яких відроджуватимуться личинки та живитимуться тканинами стебла або його соками. Опоміза пшенична літатиме з вересня до настання приморозків і відкладатиме яйця на поверхню ґрунту, з яких рано навесні виходитимуть личинки й проникатимуть у стебла.

Шкідливість личинок хлібної жужелиці залежатиме від кількості опадів – за достатнього зволоження ґрунту зростатиме плодючість самиць та поліпшуватимуться умови для ембріонального розвитку, відродження та виживання личинок.

Розвиток хвороб восени найімовірніший на ранніх посівах за теплої сонячної погоди з достатнім зволоженням. Наявний інфекційний запас борошнистої роси, бурої листкової іржі, септоріозу, кореневих гнилей повсюди залишає небезпеку проявлення цих хвороб, особливо на полях з підвищеним рівнем азотного живлення.

Шкідники та хвороби озимого ріпаку

У вересні за прогнозованої теплої погоди в першій половині місяця продовжиться заселення озимого ріпаку капустяними блішками. Крім того, за тривалої теплої погоди восени повсюди осередково можуть бути небезпечними личинки підгризаючих та листогризучих совок (озимої, окличної, совки-гамми, капустяної), біланів, ріпакового пильщика (трача).

 

Записатись
Подати скаргу