Новини

09 Липень 10:37
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Вінницької області в липні 2018 року
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Вінницької області в липні 2018 року

 

В липні повсюди проходитиме живлення на просапних культурах личинок гусениць озимої, окличної та інших підгризаючих совок І покоління, розпочнеться їх заляльковування та в другій декаді місяця очікується початок льоту метеликів.

Хлібні клопи продовжуватимуть завдавати шкоди в посівах зернових культур. Личинки старших віків та імаго нового покоління харчуватимуться зерном, щоб завершити свій цикл розвитку, накопичити достатній запас жирового тіла та підготуватися до перезимівлі. Повсюди трипси, злакові попелиці, здебільшого на півдні - хлібні жужелиці продовжуватимуть харчування соками колосу або зерном.

Літні покоління злакових мух продовжуватимуть цикл свого розвитку на злакових бур’янах та колосках зернових культур. Повсюди завершиться живлення та заляльковування личинок п’явиці, виходитимуть жуки нового покоління.

Хвороби зернових колосових - борошниста роса, бура листкова іржа, септоріоз, піренофороз продовжуватимуть розвиток під час достигання хлібів. Кореневі гнилі викликатимуть ознаки білоколосості, щуплозерності.

Колос озимої пшениці може уражуватися фузаріозом, септоріозом, борошнистою росою, оливковою плісенню, альтернаріозом (чорним зародком), бактеріозом.

В посівах цукрових буряків за помірно теплої погоди у липні масово розвиватиметься бурякова листкова попелиця. Чисельність фітофага регулюватиметься природними ентомофагами, паразитами та грибковими захворюваннями, а в разі потреби – заходами захисту.

Повсюди спостерігатиметься розвиток і осередкова шкідливість листогризучих совок, личинок хрущів, коваликів, а за помірно-теплої погоди – личинок бурякових мух і щитоносок. За теплих вологих умов збільшуватиметься чисельність та шкідливість мінуючої молі.

У посадках картоплі, томатів, баклажанів масово розвиватимуться жуки і личинки колорадського жука літнього покоління.

На овочевих культурах за сприятливих погодних умов (наявність достатньої кількості тепла та вологи, рясних рос або туманів, різких коливань температури) масово розвиватимуться та поширюватимуться фітофтороз, макроспоріоз, осередково чорна бактеріальна плямистість (картопля і томати), бактеріоз, пероноспороз, аскохітоз, антракноз (огірки).

В садах спостерігатиметься літ метеликів яблуневої плодожерки, продовжиться відкладання яєць та відродження і шкідливість на плодах яблуні личинок зимуючого та І поколінь, що потребує постійних спостережень за допомогою феромонних пасток. В плодах вишні і черешні пізніх сортів дохарчовуватимуться личинки вишневої мухи, які після закінчення розвитку падатимуть та заглиблюватимуться в ґрунт, де заляльковуватимуться.

 

Записатись
Подати скаргу