28 Липень 11:19
Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
- Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
- Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
- Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
- При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
Пам'ятайте - тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!