Новини

23 Червень 11:48
Інформація щодо застосування десикантів
Інформація щодо застосування десикантів

Сильні дощі, які пройшли на території області, можуть ускладнити збір урожаю ріпаку, зернових культур, гороху внаслідок підвищення вологості зерна. З метою прискорення збору урожаю та попередження втрат, суб’єкти господарювання можуть проводити десикацію посівів, в т.ч. й за допомогою авіації.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області наголошує, що в разі порушення технологічних та санітарних (Державні санітарні правила "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98) вимог під час застосування десикантів, навколишньому середовищу, іншим сільськогосподарським культурам, присадибним ділянкам громадян та  бджолярам може бути завдані суттєві пошкодження, навіть загибель рослин та медоносних бджіл.  Головною причиною таких тяжких наслідків є недодержання безпечної відстані від поля, що обробляється десикантом, до прилеглих територій (інших угідь, лісополіс, приватних садиб тощо), нехтуванням напрямом та швидкістю вітру під час застосування хімікату, несправність апаратури, ігнорування вимог Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, а в разі використання авіації  для внесення десикантів – Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України ДСП 382-96, вимог інших нормативно-правових документів.

Нагадуємо, що  порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

За консультаціями щодо нормативно-правових вимог стосовно застосування пестицидів, звертайтесь до територіальних органів Держпродспоживслужби або до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 

Записатись
Подати скаргу