Новини

04 Квітень 17:35
Фітосанітарний стан в господарствах області на 04.04.2018 р.
Фітосанітарний стан в господарствах області на 04.04.2018 р.

Складні агрокліматичні умови, що склалися в березні (різке зниження температури повітря до 8-11˚ морозу, сніг, хуртовина), не дали можливості проводити весняні контрольні обстеження.

Лише за самими попередніми даними, відмічено загибель 5-10% зимуючого запасу яєць бурякової листової попелиці та сисних шкідників саду, що свідчить про добру перезимівлю фітофагів.

Багатоїдні шкідники

За попередніми даними обстежень, проведених на площах озимої пшениці, озимого ріпаку, багаторічних трав, загибель мишоподібних становить 50-100%. Відповідно, поки чисельність їх популяцій буде відновлюватись, істотні пошкодження посівів малоймовірні

З відтаванням та прогріванням грунту до 5-8°С почнуть переміщення в його верхні шари в пошуках їжі личинки різноманітних видів чорнишів і коваликів, хрущів та хлібних жуків, які можуть пошкоджувати багато культур.

Шкідники та хвороби зернових, зернобобових культур і багаторічних трав

На початку кітня відроджуватимуться і проникатимуть в стебла озимої пшениці личинки опомізи пшеничної та озимої мухи.

Хлібні та стеблові блішки скрізь заселятимуть посіви озимих та з появою сходів - ярих зернових, і найбільше шкодитимуть їм за жаркої посушливої погоди, насамперед у крайових смугах. Також в квітні розпочнеться заселення посівів хлібними п’явицями та відродження попелиць.

Технічні культури

Тепла м’яка весна без зливових дощів за наявного зимуючого запасу яєць (10-63 екз./м².) може призвести до істотного накопичення фітофага та інтенсивного заселення заселення плантацій під час вегетації.

Сходам соняшнику скрізь можуть загрожувати дротяники та несправжні дротяники, жуки піщаного мідляка, сірого та чорного бурякових довгоносиків та сірого південного довгоносика.

Рослини озимого та ярого ріпаків заселятимуть і пошкоджуватимуть капустяні блішки, ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, уражуватимуть чорна ніжка (ярий), бактеріоз, фомоз, альтернаріоз, пероноспороз.

Плодові насадження

За попередніми отриманими даними обстежень, виявлено загибель 5% зимуючого запасу шкідників, що свідчить про їх сприятливу перезимівлю.

Розвиток та поширення на яблуні борошнистої роси розпочнеться за встановлення жаркої погоди з високою вологістю повітря. Дозрівання сумкоспор парші яблуні та груші прискорить чергування посушливої та дощової погоди за оптимальної температури 18-20°С. Інтенсивний розвиток моніліального опіку на кісточкових культурах можливий за прохолодної погоди з температурою 10°С і підвищеною вологістю (дощі, тумани, роси).

 

 

 

Записатись
Подати скаргу