Впродовж 2019 року у Вінницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби, фахівцями відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міських, районних та міжрайонних управлінь було доставлено 1073 зразки проб для проведення лабораторних досліджень. Проби були відібрані у закладах дошкільної освіти, закладах загально-середньої освіти, установах інтернатного типу, дитячих оздоровницях та з криниць громадського користування.
З джерел централізованого водопостачання було доставлено 334 проби питної води, з них не відповідало санітарним вимогам за мікробіологічними показниками 87 (26%) проб, за санітарно-хімічними показниками 52 (16%) проб.
З джерел децентралізованого водопостачання було доставлено 578 проб питної води, з них не відповідало санітарним вимогам за мікробіологічними показниками 341 (59%) проба, за санітарно-хімічними показниками 340 (59%) проб.
Для вирішення питання покращення якості питної води по всіх виявлених відхиленнях були направлені рекомендаційні листи і пропозиції керівникам та власникам закладів.
При проведенні планових та позапланових заходів державного нагляду з дитячих дошкільних та оздоровчих закладів було доставлено 124 проби готових страв для досліджень на бактеріологічне забруднення. З них 46 (37%) виявилися позитивними. Керівникам закладів були надіслані пропозиції щодо проведення заходів для унеможливлення в подальшому забруднення страв, посилення контролю за дотриманням правил особистої гігієни працівниками та проведення генерального прибирання приміщень харчоблоку.
При проведенні досліджень на калорійність готових страв (30 зразків) відхилень не виявлено.