Новини

11 Листопад 11:00
Дифтерія в Україні: чи вдасться попередити епідемію?
Дифтерія в Україні: чи вдасться попередити епідемію?

Поодинокі випадки дифтерії в Україні протягом останніх дев’яти років реєструються щорічно (за виключенням 2017 року), від 2 до 10 випадків. Загалом за ці роки було виявлено 56 хворих на дифтерію, в т.ч. 12 дітей та 44 дорослих. Летальних випадків, на щастя, не було.

Станом на 04 листопада 2019 року вже зареєстровано 21 випадок дифтерії: по одному випадку в лютому (Луганська обл.) та серпні (Хмельницька обл.); 18 випадків зафіксовано у жовтні (15 - в Закарпатській обл., 2 – в Києві та 1 випадок в Тернопільській обл.); 1 – в листопаді (Харківська обл.). Із них 6 випадків підтверджено лабораторно: по одному випадку у мешканців Луганської, Хмельницької, Тернопільської, Закарпатської, Харківської областей та м. Київ. Шість хворих потребували введення протидифтерійної сироватки.

Слід зазначити, що рівень вакцинації населення проти дифтерії (щеплено 59,5% дітей віком до одного року та 52,3% дорослих від кількості, що передбачена плановою вакцинацією) неприємно вражає. Захворюваність на дифтерію напряму залежить від рівня колективного імунітету, який має становити не менше 95% щепленого населення.

Навіть у складні 90-ті, коли Україна переживала страшну епідемію дифтерії, він був на рівні близько 80%. Тоді захворіло близько 20 тисяч людей, 696 з яких померли, - це при тому, що антитоксична сироватка була в необхідній кількості. Сьогодні ж в Україні, за повідомленням МОЗ, є 189 флаконів сироватки, протягом листопада очікується ще 150 флаконів, а також, як гуманітарну допомогу, 100 флаконів сироватки надасть посольство Індії. Разом з тим, людей без імунітету до дифтерії – мільйони.

Вакцинація проти дифтерії, яка формує тривалий імунітет до хвороби – єдиний надійний спосіб її контролю. Вона не лише запобігає виникненню спалахів захворювання, а й зменшує важкість клінічного перебігу хвороби та попереджає виникнення смертельних ускладнень.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що вакцинація проводиться безкоштовно в кабінетах щеплень центрів первинної медико-санітарної допомоги після попереднього огляду вашим сімейним лікарем. Також, можна вакцинуватися власним коштом у приватних кабінетах щеплень.

 

Записатись
Подати скаргу