Новини

16 Вересень 15:22
Чиста вода - основа здоров'я!
Чиста вода - основа здоров'я!

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду.

Якість питної води у всіх містах та населених пунктах країн світу, зокрема в Україні, відхиляється від норми. Це пов’язано з погіршенням екологічного стану всієї планети в результаті промислової діяльності людини. В окремих регіонах питна вода для населення на межі катастрофи, шкідливі та отруйні речовини у ній зростають в декілька десятків разів, що різко погіршує здоров’я всіх вікових категорій.

Перед всіма країнами світу давно постала проблема очищення та оздоровлення питної води. Проте всі існуючі сьогодні методики очищення води не в змозі повернути їй у повній мірі природні та корисні для людей біологічні властивості.

Згідно з нормативами, питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:

  • Володіти якісними органолептичними властивостями, бути прозорою та не мати стороннього присмаку та запаху.
  • Не бути шкідливою за хімічним складом.
  • Не містити хвороботворні бактерії та інших збудників захворювань.
  • Не мати негативних властивостей, що обмежують її використання у побуті.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є кишкова паличка. Відомо, що кишкова паличка, у порівнянні з іншими мікробами, найбільш стійка у зовнішньому середовищі. Саме ця властивість кишкової палички використовується в якості санітарно-бактеріологічного показника забруднення води.

Вінницьким міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області здійснюється постійний контроль за якістю питної води, яку споживають мешканці міста Вінниці.

Так, за даними Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" в поточному році було досліджено 157 проб води з громадських криниць на мікробіологічні показники, з яких 110 не відповідали санітарним вимогам (по загальним коліформам та ентеропатогенним штаммам кишкової палички), що склало 70%.

На санітарно-хімічні показники досліджено 157 проб води, з яких 118 не відповідали санітарним вимогам (по жорсткості, каламутності, вмісту нітратів), що склало 75%. За результатами проведених досліджень, у випадку невідповідності води питної санітарним вимогам, проводиться дезінфекція криниць громадського користування на території міста Вінниця.

Причинами неякісної води в криницях є недотримання вимог санітарного законодавства при їх влаштуванні та утриманні: це і розташування криниць на забруднених територіях; недотримання відстаней від надвірних вбиралень та вигрібних ям, місць утримання худоби; просочування у воду колодязів грунтових вод, забрудених  стічними водами після прання білизни; неправильне використання добрив та отрутохімікатів на присадибних ділянках.

Питна вода, яка не відповідає нормативним показникам, негативно впливає на організм людини. Для того, щоб  убезпечити себе, рекомендує:

  • утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані – звернути увагу на наявність герметичної (без тріщин) відмостки, накриття, дашку, підставки для відра та чистого відра;
  • використовувати питну воду з криниць лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища тощо;
  • не допускати миття транспорту та вигул тварин поблизу криниці;
  • в разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, відступити на максимально можливу відстань від криниці, (не забудьте узгодити місце розташування вигрібу із мешканцями сусіднього домоволодіння);
  • забезпечити водонепроникність стінок та дна вигрібу;
  • для питних потреб вживати лише кип’ячену воду;
  • у побуті використовувати фільтри для очистки води як з централізованої мережі, так і з децентралізованих джерел водопостачання, адже вони значно покращують якість води.

 

Записатись
Подати скаргу