Новини

21 Червень 12:15
Чи можна купатись на пляжах Вінниці?
Чи можна купатись на пляжах Вінниці?

Рано прийшла тепла літня пора в наше місто цього року. Яскраве лагідне сонечко так і манить жителів на природу. А де ж можна організувати найкращий відпочинок, як не біля водойми?

Міська влада, як і в попередні роки, потурбувалась про відпочинок мешканців. Для створення комфортних умов було підготовлено три зони відпочинку – пляжі "Гонти", "Хімік" та "Центральний", які розташовані на правому та лівому берегах головної водойми міста – річки Південний Буг. Організовано щоденне прибирання територій вказаних пляжів, встановлені урни та контейнери для збору побутових відходів, роздягальні, лавочки, тіньові навіси, надвірні туалети та душові кабіни, санітарно-технічне обладнання яких підключено до централізованих мереж водопостачання та каналізації. Берегова зона пляжів підсипана чистим піском. На пляжах "Гонти" та "Хімік" є спортивні майданчики. Встановлена наглядна агітація, в тому числі про заборону вигулу тварин. Здавалося б все є для приємного відпочинку. Залишилося лише дізнатись, чи можна купатись у річці? Адже за останні роки якість водойм викликає занепокоєння.

Фахівцями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" в червні  місяці були відібрані проби води та грунту на пляжах міста. За результатами лабораторних досліджень, збудників паразитозів у річковій воді  на вказаних зонах відпочинку не виявлено, але встановлена невідповідність якості води санітарним вимогам по індексу лактозопозитивних кишкових паличок, запаху, водневому показнику рН, біохімічному споживанню кисню та вмісту формальдегіду. Стосовно грунту, на пляжі "Гонти" та "Хімік" виявлено його мікробне забруднення (бактерії групи кишкових паличок). Вміст важких металів та залишкової кількості пестицидів у грунті на всіх пляжах знаходиться в межах допустимих величин. Оскільки в травні місяці якість води на пляжах також не відповідала санітарним вимогам, Вінницьким міським управлінням були підготовлені та направлені листи на адреси керівників балансоутримуючого підприємства та (в копії) департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради про необхідність встановлення табличок з надписом "Купатись заборонено".

Тож, проаналізувавши результати досліджень за червень, рекомендуємо мешканцям й надалі не купатись на пляжах міста, оскільки при купанні забруднена вода може потрапити в ротову порожнину, викликавши гострий гастроентероколіт, основними симптомами якого є: біль у животі, нудота, блювота, пронос, підвищена температура тіла, слабкість.

Говорячи сьогодні про пляжі, хотілося б порушити проблему Вишенського озера, адже не секрет, що ця зона відпочинку (біля водойми) вже давно потребує проведення капітального ремонту, адже на вказаній території постійно знаходиться табличка про заборону купання, в першу чергу через пошкодження та руйнування бетонних плит. Озеро давно потребує очистки від мулу, сміття, надмірної рослинності. Одним з негативних чинників, які також погіршують стан водойми, є вигул тварин на березі озера, в той час як неподалік обладнаний спеціальний майданчик для вигулу собак. Не секрет, що за останні роки кількість домашніх улюбленців значно збільшилась.  Нагадаю, що випорожнення тварин забруднюють не лише грунт, а з проходженням опадів потрапляють в озеро, забруднюючи його. 

Фахівцями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" в якості моніторингу в червні також були проведені лабораторні дослідження  якості води та грунту на Вишенському озері. Відповідно до результатів якість води не відповідає санітарним вимогам по мікробіологічним показникам (індексу лактозопозитивної кишкової палички) та санітарно-хімічним (по запаху, водневому показнику(рН), біохімічному споживанню кисню та вмісту формальдегіду). Збудників паразитозів у воді не виявлено. В грунті вміст важких металів та залишкової кількості пестицидів знаходиться в межах допустимих величин.

Беручи до уваги викладене, Вінницьке міське управління не рекомендує купатись на Вишенському озері. 

Навіть якщо ви не купаєтесь у водоймі , а приймаєте лише сонячні ванни, не забувайте про необхідність дотримання правил особистої гігієни – мити руки, якщо ви вирішили перекусити. Особливо приділіть увагу дітям,  не дозволяйте торкатись брудними руками ротової порожнини, добре вимийте овочі та фрукти, які ви берете з собою на відпочинок.

Бережіть довкілля: після відпочинку приберіть за собою, не забруднюйте територію побутовими відходами та пластиковою тарою!

 

Записатись
Подати скаргу