Новини

14 Листопад 11:38
Будьте уважні: вживання риби може становити загрозу для здоров'я!
Будьте уважні: вживання риби може становити загрозу для здоров'я!

Риба - багате джерело легкозасвоюваного білка і поліненасичених жирних кислот сімейства омега-3, які входять до складу клітинних мембран людського організму. Це найкорисніший з білкових продуктів, який повноцінно підживлює організм незамінними речовинами.

Проте, чи замислювались ви над тим, що риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями? Найпоширенішими з них є: гельмінтози, харчові токсикоінфекції, потрапляння отруйних речовин в організм.

 

 

Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини:

  • Випуск у водойму мальків, які не пройшли ветеринарний огляд.
  • Запуск у водойму рибалками заражених живців з інших водних локацій. Любителі рибної ловлі забувають, що ці живці можуть бути інфіковані паразитами.
  • Ловля риб птахами, які можуть упустити з дзьоба хвору рибу, спійману в одному водоймищі, пролітаючи вже над іншою водної локацією.
  • Розлив річок навесні і восени, внаслідок чого хвороба може поширюватися.

Яких захворювань риб потрібно побоюватися людині:

Опісторхоз (збудник: глисти-опісторхи)

Як протікає хвороба: паразити вражають шлунково-кишковий тракт людини, внаслідок чого у хворого піднімається температура, спостерігається головний біль та слабкість.

Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ.

Дифілоботріоз (збудник: стрічкові плоскі черви-паразити)

Як протікає хвороба: личинка хробака поселяється в кишечнику людини і збільшується у розмірах до кількох метрів! Стрічковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, біль у животі, спостерігаються нудота та блювотні позиви, діарея.

Які риби хворіють: риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж.

Клонорхоз (збудник: плоска китайська двуустка)

Як протікає хвороба: паразит вражає печінку, підшлункову залозу. У хворого піднімається температура, він відчуває слабкість, спостерігається втрата апетиту, розлад випорожнень і безсоння. Можуть бути збільшені деякі внутрішні органи (печінка, селезінка). Також можливі висипання на шкірі.

Які риби хворіють: востробрюшка, піскар, сазан, гірчак, амурський язь та ін.

Нанофнетоз (збудник: сосальщик трематод)

Як протікає хвороба: у людини спостерігаються напади нудоти і блювання, рідкий стілець, сильні кольки в животі, діагностується яскраво виражена слабкість в організмі.

Які риби хворіють: кета, змееголов, османи, калуга, льонок, таймень, ротан.

Метагонимоз (збудник: плоскі черви-сосальщики трематоди)

Як протікає хвороба: трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишечника. У пацієнта спостерігаються сверблячі висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.

Які риби хворіють: сазан, форель, амурський лящ, верхогляд та ін.

Анизакидоз (збудник: паразити родини Anisakidae)

Як протікає хвороба: у інфікованої людини спостерігаються різкі болі в черевній порожнині, блювотна маса з кров’яними згустками, червоні висипання на шкірі, висока температура, кашель, озноб.

Які риби хворіють: хек, камбала, оселедець, тріска, мойва, скумбрія, морський окунь

Профілактичні заходи

Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та ін. — не варто вживати рибу в їжу.

Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцне засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.

Остерігайтеся вживання в їжу суші, сушимі, строганину і подібні продукти даної категорії.

Не купуйте рибу на стихійних ринках або без наявних документів про проходження ветеринарно-санітарної експертизи!

 

Записатись
Подати скаргу